Emeke Buitelaar

Verbeelding is alles, een voorvertoning van wat je zult aantrekken in het leven - Albert Einstein

Wie is Emeke Buitelaar (1958)

Ik leef mijn leven vanuit innerlijke kracht , mijn bron van nieuwsgierigheid, vertrouwen, liefde en verstilling. Door aandacht voor spelen en creëren ontstond haar kleurrijke kunst. Kleur, beweging, fantasie en gevoel zijn ingrediënten voor het werk dat zij maakt. Na haar opleiding Tekenen/Textiele werkvormen ging zij naar Suriname om daar te werken voor drie jaar. Hier ging zij op zoek naar avontuur en kwam het onbekende tegen. De natuur, kleurrijke mensen, geuren en sferen vormen nog steeds een inspiratiebron. Zij combineerde moeder- en kunstenaarschap en vertrouwde op haar eigenheid en inspiratie om te creëren.  

 

Haar ziel is haar palet
Haar palet is haar ziel, zij brengt je daar waar je werkelijk kunt zijn. Deze oogst ademt kernachtig de bruisende inspiratie van een met de elementen verbonden kunstenaar. Of je wilt of niet ; haar kleuren roepen. Je doorleeft de beelden, die het gemoed als reflex in beweging weet te zetten. Zonder woorden schildert zij haar taal die van binnen raakt. In tegenstelling tot maatschappelijke begrenzingen, vibreert haar transformatie in de streek van de penseel, aards gebonden in kracht aan kleur en licht vanuit dimensies voor velen zo verrassend mooi.
Haar kunst laat zien hoe anders, maar zeker niet vreemd, je dit leven kunt gaan.
Het ademt, leeft , bruist de oorspronkelijke culturen van de maker als mens. Een waarheid als stuwende kracht in de cirkel die voortdurend beweegt. Want ook zij gaat als de aarde rond en we zullen zeker nog veel van haar vernemen. 
- Marc Lamers 

Eerder werk zoekt een synthese tussen expressie en acceptatie bij de beschouwer. Nu vindt er een vriendelijke confrontatie plaats van elementen die binnen het werk blijven. In kleur, vorm en structuur. Nu meer de dynamiek tussen elementen en factoren. Dit maakt het inleven en beleven meer mogelijk, meer fictie en droom. Meer verbeelding vanuit de binnenwereld. Een mysterieuze spanning. 
De dramatiek van de voorstelling ligt in de tinten en de opgeroepen sferen, de samenhang van de compositie en niet in het gegeven op zich. Je schildert niet een persoon maar een spannings, - en bewegingsrichting in de kunst. Het werk is vrolijk levendig en lichtvoetig. 
Het werk speelt met de wereld van de presentatie , je schept sfeerkaders die voor de beschouwer ruimte open laat voor diens verbeelding. De beschouwer blijft geen vreemde, het werk gaat met hem / haar een relatie aan. Binnen dit kader weet jij gevoelens aan te duiden die je met de figuratie en de titel kunt verbinden. Je kan spelen binnen je zelf geschapen kader. 
- Aad H. van Deudekom


Ontmoetingen

Emeke bij Heyboer

Vanaf 1993 kwam ik bij Anton Heyboer over de vloer.
Wij waren kunstenaarsmaatjes en konden elkaar inspireren. De hele dag leefden we in een bubble , de humor was nooit ver weg. Hier zit ik in de hondenmand van de moeilijkste afgekeurde politiehond in de kamer van Ton, waar echt niemand kwam. Er brandde een rood en groen licht, net als bij een boot. Er was kippengaas voor de tv, om straling tegen te houden. Gelukkig was ik niet bang toen de hond mij besprong en besnuffelde.

Beginnende yoga

Op mijn 16e begon ik met yoga , dat heeft mij veel gebracht. Onwijs soepel wordt je ervan. Maar ik vind het ook leuk om het zelf te geven. Dan zie je hoe blij mensen ervan worden. Trouwens, dan kan ik zelf ook los. Ik vindt het heerlijk om mensen mee te nemen in een verhaal en ook om uit te leggen waarom we een bepaalde oefening doen.


Adres


Kerkstraat 4
6971 AE Brummen

Email


Telefoon